top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Een nieuwe hond: dit zet je op je boodschappenlijstje

Bijgewerkt op: 10 jan. 2021

Het aftellen is begonnen! Jullie pup is misschien al geboren of je hebt een leuke hond uit het asiel of het buitenland op het oog. Tijd om weg te dromen over alle leuke dingen die jullie samen gaan doen en wat je allemaal mag gaan shoppen. Er is ontzettend veel te krijgen en een aantal dingen zijn heel handig én verstandig om al in huis te halen voordat je nieuwe huisgenoot komt. Dit is je boodschappenlijstje!


Bench of mand

Pups horen veel te slapen, maar gunnen zichzelf de rust niet altijd. Een bench kan hierbij uitkomst bieden.


Koop je bench op de groei. Voor de zindelijkheidstraining is het handiger als je hem in het begin wat kleiner kan maken. Een pup zal zijn eigen slaapplaats niet snel bevuilen, maar als de oppervlakte te groot is, bestaat er een kans dat hij in de bench plast i.p.v. het aan te geven. Een bench kleiner maken kan met een bench-verkleiner. Als je een draadkooi-bench heb kan je de verkleiner aanschaffen, maar je kunt ook de ruimte in de bench verkleinen door er iets in te zetten, zoals een doos of een kratje.

Op de bodem van de bench leg je een lekker kleedje of kussen dat niet te dik is en goed wasbaar. Tip: als de bodemplaat veel herrie maakt wanneer de pup in de bench stapt, bijvoorbeeld omdat het op een tegelvloer of houten vloer staat, leg er dan wat kranten of een fleecekleed onder. Zo maakt het metaal geen herrie op de vloer.

Hondenvoer

Of je nieuwe hond nu een herplaatser is of een pup, voor iedere hond geldt dat verhuizen naar een andere situatie/gezin best spannend is. Om er voor te zorgen dat de hond zo min mogelijk last krijgt van zijn darmen, is het advies om gedurende 4 tot 6 weken het zelfde te voeren als de fokker of vorige eigenaar. Vraag dus voordat je de hond gaat halen welk voer hij krijgt, zodat je de tijd hebt om dit voer in huis te halen. Bij veel fokkers of asielen krijg je overigens voor de eerste dagen het voer mee.


In die periode van 4 tot 6 weken kan je rustig gaan kijken of het voer past bij de hond en bij jullie als eigenaar. Jij bent degene die beslist of je thuis het zelfde gaat voeren als bij de fokker of het asiel, of dat je anders gaat voeren. Zodra blijkt dat het voer niet bij de hond past, kun je altijd gaan wisselen. Heb je twijfels over het voer, dan kun je altijd contact opnemen met Hondenschool LeerSamen. We adviseren je graag. Bij gezondheidsproblemen ga je uiteraard naar de dierenarts.


Snoepjes/beloningen

Beloningen zijn heel erg handig om je hond sneller allerlei nieuwe dingen aan te leren. Als je (voer)beloningen gaat aanschaffen, let er dan op dat de voertjes klein zijn of goed te breken zijn. Kleinere beloningskoekjes zijn makkelijker op te eten. Wil je meer lezen over beloningen? Lees dan dit artikel, waarin we je meer tips en adviezen geven over voerbeloningen.


Water en voerbak

Bij aanschaf van een waterbak en voerbak is het belangrijk om vooral naar het formaat te kijken, en of het goed is schoon te maken is. En het oog wil natuurlijk ook wat, dus wat jij mooi vindt is ook niet onbelangrijk. Ook het materiaal waar de bakken van gemaakt zijn, kan belangrijk zijn; niet iedere hond vindt het prettig om uit een metalen bak te eten.


Speelgoed

Er is zoveel leuks op de markt qua hondenspeelgoed, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn echter een aantal dingen waar je op kunt letten als je speeltjes voor je hond gaat kopen. Bijvoorbeeld: is het speelgoed geschikt voor een hond? Als je bijvoorbeeld knuffels wilt kopen, zorg dan dat ze uit een dierenspeciaalzaak komen. Gebruikte knuffels uit de kringloopwinkel zijn voor sommige honden ook prima, maar kijk altijd goed uit naar het materiaal, de plastic ogen of het soort vulling. Dit kan gevaarlijk zijn voor de hond.


Je weet natuurlijk nooit van tevoren waar je hond mee wil spelen. Zorg dus voor een aantal verschillende materialen en soorten, zodat je dit kan testen. Daarnaast is speelgoed van een groter formaat heel praktisch bij een pup: zo voorkom je dat je pup in je vingers hangt als jullie samen spelen, óf als je hem het speelgoed aanbiedt als alternatief voor iets waar de hond juist niet mee mag spelen.


Snuffelmat

Naast speelgoed om mee te spelen, achter na te rennen en te slopen, raadt Hondenschool LeerSamen ook de ‘snuffelmat’ aan. Dit is een mat waarin je brokken en beloningen kunt verstoppen. Door te snuffelen en te zoeken vindt je hond het lekkers dat in de snuffelmat verstopt is. Het snuffelen en zoeken werkt ontspannend en is heel vermoeiend, zeker voor een pup. Een kwartiertje snuffelen en zoeken staat gelijk aan een wandeling van één uur voor de hersenen van de hond. Pups en pubers zijn nog volop in de groei en voor deze honden is het nog niet verstandig om uren te gaan wandelen. Wil je ze toch moe kunnen maken, dan een snuffelmat dus een ideaal hulpmiddel. En het is leuk en leerzaam!


Kauwkluiven

Ook van kluiven en kauwstaven zijn diverse soorten te koop. Als je je hond lekker wilt laten kluiven, koop dan geen te kleine kauwstaven of -kluiven. Zorg dat de kluif past bij het ras en type hond dat je hebt. Bij een pup is een iets groter formaat een veilige oplossing, omdat een pup nog geen maat kent. Net als bij speelgoed geldt ook hier dat er veel verschillende soorten, materialen en hardheden verkrijgbaar zijn. Een kauwkluif is een uitstekend alternatief voor je gordijnen of stoelpoten!


Let op: kleine stukjes kluif kunnen voor problemen zorgen bij een pup. Gooi het laatste stukje van een kauwkluif dus altijd weg, zodat je pup er niet in kan stikken!

Halsband of tuig

Er is heel veel keuze in halsbanden en tuigjes. Bij Hondenschool LeerSamen zijn wij voorstander van een goed verstelbaar tuig. Waarom dat is, lees je in dit artikel.

Omdat een goed tuig best kostbaar is, bieden we bij Hondenschool LeerSamen het inruilsysteem. Dit werkt als volgt: je koopt een nieuw tuigje bij Hondenschool LeerSamen. Zodra je pup uit het tuig is gegroeid, gaan we kijken voor een maatje groter. Als het eerste tuigje nog heel is, krijg je de helft van de aanschafkosten retour op het nieuwe tuigje. Daarnaast bieden we tweedehands tuigjes aan. Start de cursus waar je je voor hebt opgegeven nog niet, maar wil je wel alvast een tuigje proberen? Dan ben je altijd van harte welkom om samen met je hond bij ons langs te komen, zodat je een tuigje kan komen passen!

Lijn

In Nederland is het bij wet geregeld dat je verplicht bent aangelijnd met je hond te lopen, behalve als het anders staat aangeven. Een passende lijn is daarom noodzakelijk en verstandig. Waarop je zou moeten letten bij de aanschaf, lees je in dit artikel. Daarnaast kunnen wij ook altijd lijnen op maat laten maken, als je niet kan vinden wat je zoekt. Uiteraard leer je in onze puppycursus ook hoe je je pup veilig kunt laten loslopen; er zijn tenslotte ook genoeg plekken waar je hond wel lekker los mag lopen.


Poepzakjes

In Nederland geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Poep op de stoep is niet alleen vies en hinderlijk voor andere mensen, maar door het op te ruimen voorkomen we ook de verspreiding van bepaalde ziektes. Dus zorg dat je altijd voldoende poepzakjes in huis hebt en meeneemt tijdens de wandeling. Op veel plekken waar honden komen met hun eigenaar, worden overigens ook vaak gratis poepzakjes aangeboden.


Vachtverzorging

Elke soort hondenvacht heeft een eigen manier van verzorging nodig. Voor de juiste vachtverzorgingsproducten is het verstandig om dit na te vragen bij je fokker of bij een goeie trimsalon. Doordat er zoveel verschil is in vachten, verwijzen we je hiervoor door naar een expert. Zij kunnen je adviseren welke kam, borstel of vachtverzorging het beste is voor jouw hond.


Tekentang

We weten allemaal dat teken ziektes kunnen overbrengen. Bovendien zorgen ze voor jeuk en ongemak bij je hond. Het verwijderen van teken is daarom erg belangrijk. Zorg daarom dat je een tekentang in huis hebt voor het seizoen begint. Een andere tip is om een kledingroller over de vacht van je hond te halen na een wandeling in een gebied waar teken voorkomen. Zo haal je op een snelle manier de eerste teken uit de vacht van je hond en voorkom je dat ze vast gaan zitten.

De hond mee in de auto

Je hond veilig vervoeren in de auto? Daar zijn diverse mogelijkheden voor. Er zijn speciale autogordels voor de hond op de markt, die je aan het tuigje en in de gordelclip kunt vastmaken. Ook kun je ervoor kiezen om je hond in een bench te vervoeren. Waar je voor kiest, hangt natuurlijk af van wat voor auto je hebt, wat jouw voorkeur is en wat voor hond je hebt. Hou er altijd rekening mee dat de hond bij bijvoorbeeld plotseling remmen houvast nodig heeft; een gordel of bench is dus een veilige oplossing.


De eerste keer dat je je pup gaat ophalen met de auto, verdient het aanbeveling om dit met minimaal twee personen te doen. Zo kan één persoon de pup (in een doos) op schoot houden.

Zo verloopt ook de eerste autorit veilig en kan vertrouwen worden opgebouwd.


Wist je dat we bij Hondenschool LeerSamen heel veel spullen van dit boodschappenlijstje aanbieden? Tuigjes, lijnen, voerbeloningen en speeltjes zijn verkrijgbaar bij onze locaties in Heemskerk en Alkmaar. Tevens verhuren we heel veel verschillende puzzels en denkspellen bij onze honden Speel-o-theek. Vraag gerust naar ons assortiment, we helpen je graag!

Comments


bottom of page