Als we het hebben over beloningen tijden de hondentraining, dan gaat het eigenlijk bijna altijd over voer en/of koekjes. Ik heb daar al eerder een artikel over geschreven, maar wist je dat je je hond ook op een heel andere manier kunt belonen? Door je hond goed te leren kennen en zijn gedrag te observeren, kun je met omgevingsbeloningen aan de slag.
Als je de juiste voertjes of koekjes hebt gevonden die jouw hond echt heel erg lekker vindt, en waar hij graag heel veel voor doet, dan is dat al een groot pluspunt. Je beloont je hond voor het gedrag wat je van hem vraagt en je hond zal hierdoor het gedrag vaker laten zien. Zo’n lekker koekje kan heel veel waarde hebben voor je hond. Maar je hond beloont zichzelf óók, de hele dag door, met allerlei dingen die hij voor zichzelf heel prettig vindt. Snuffelen, rennen en rollen zijn voorbeelden daarvan. Het gaat dan om gedrag wat jij niet van hem vraagt, maar wat hij uit zichzelf laat zien omdat het hem iets oplevert.
Versterken van gedrag
Als dit soort gedrag versterkt wordt, doordat er iets fijns of prettigs tegenover staat (voor de hond!), dan is dat laatste de omgevingsbeloning. Als je ontdekt wat dit voor jouw hond is, dan kun je daar dus ook mee gaan werken in je training. Zo kom je erachter welke omgevingsbeloningen jouw hond graag kiest. Denk bijvoorbeeld aan:
· snuffelen in het gras
· plassen (vooral voor reuen)
· de auto in- of uitspringen.
· naar buiten gaan door de deur
· graven in het zand
· begroeten van mens en dier
· drinken of zwemmen in water
Bij het zien van het lijstje hierboven vind je er vast eentje die jouw hond als een beloning ziet. Zodra je dat weet, kun je deze in gaan zetten. Maar… ook poep eten, achter een konijn aan jagen, in een dood dier rollen of heel hard wegrennen zijn zaken waarmee de hond zichzelf beloont. Voor ons als eigenaar minder leuk, voor de hond juist een super gave omgevingsbeloning. Elk soort gedrag, gewenst of ongewenst, wordt steeds verder versterkt doordat de beloning zo goed werkt. Of je die beloning nu zelf geeft, of dat de hond zichzelf beloont.
Onderzoek hoe je hond zichzelf beloont
Ontdekken hoe en waar jouw hond zichzelf mee beloont, kun je doen door zijn gedrag te observeren en onderzoeken. Hoe gedraagt hij zich bijvoorbeeld voordat hij de auto uit mag bij de hondenschool? Wacht hij netjes tot je hem vraagt eruit te komen, of duwt hij de deur open en sprint hij naar het veld omdat hij het daar zo leuk vindt? Uit de auto springen en rechtstreeks naar het veld rennen is het gedrag, dat beloond wordt met het resultaat: hij is eindelijk op dat leuke trainingsveld!
Of misschien trekt je hond je bij het wandelen over straat als hij aan de andere kant zijn beste vriend ziet lopen. Door aan de lijn te trekken (gedrag) krijgt hij de beloning die hij graag wil: bij zijn beste vriend komen.
Omgevingsbeloningen trainen
Uiteraard willen we alleen de omgevingsbeloningen gaan gebruiken waar geen ongewenst gedrag bij hoort. Als een hond heel blij wordt van graven, snuffelen, zwemmen, spelen et cetera, dan kun je dit gedrag stimuleren door hem simpelweg de ruimte ervoor te geven. Kom je in de buurt van een zandvlakte, dan zul je je graaflustige hond een groot plezier doen als je hem daar daadwerkelijk zijn gang laat gaan. En heb je een hond die veel tijd nodig heeft om te snuffelen, geef hem die tijd (en ruimte, bijvoorbeeld aan een lange lijn) dan ook. Zo beloon je jouw hond met de omgevingsbeloningen die hij zichzelf ook graag geeft. Je kunt deze vorm van belonen ook gaan gebruiken om ander, ongewenst gedrag, te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld in de gaten dat je hond van plan is om poep te gaan eten? Leid hem dan af en beloon hem met iets anders wat hij erg leuk vindt, zoals snuffelen, graven, zwemmen of rollen.
Gedrag neemt toe door herhaling
Als een beloning blijft komen, zal het gedrag toenemen. Dat geldt voor het trainen met je hond met allerlei oefeningen, maar ook voor het natuurlijke gedrag zoals in het lijstje hierboven. Elk succesmoment, dus elke beloning, zal ervoor zorgen dat het gedrag herhaald wordt zolang het de hond iets oplevert. Een mooi voorbeeld hiervan is reageren als de deurbel gaat. Wist je dat een pup niet uit zichzelf reageert op de deurbel? Dit gaat hij pas doen als hij leert dat die deurbel hem iets oplevert. Zo zal hij begroet worden door degene die aanbelt (de beloning) en nadat dit een aantal keer is gebeurd, heeft je hond heel goed in de gaten dat de deurbel betekent dat er iets leuks gaat gebeuren, namelijk dat er iemand binnen komt die hem aandacht geeft. Naar mate de hond de kans krijgt dit gedrag te oefenen, wordt hij er steeds beter in en kan het gedrag uitgroeien tot blaffen, piepen, aan de deur krabben, et cetera. Sommige honden reageren zelfs al als een autodeur buiten dichtslaat!
Kijk dus kritisch naar de omgevingsbeloningen die jou hond iets opleveren. Ga er bewust mee aan de slag: observeren, ontdekken en je hond leren lezen kan behalve leerzaam, ook ontzettend leuk zijn!
Kom je er niet uit, loop je tegen dingen aan en heb je vragen? Stuur ons dan een berichtje, we helpen jou en je hond graag verder!
Comments