Met die verplichte hondencursus voorkom je geen bijtincidenten
Verplichte hondencursus moet bijtincidenten voorkomen
Daar gaan we weer. Er komt weer een regel op het gebied van het houden van honden. Na de hoogrisicolijst waarbij ze bepaalde rassen wilden verbieden, wil demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een verplichte cursus vóórdat je een hond gaat aanschaffen. Prachtig plan natuurlijk, maar jammer: het is niet haalbaar.Zolang er geen controle is die de kwaliteit van hondentrainers waarborgt, kan het hele plan in de prullenbak.
Natuurlijk zijn hondencursussen belangrijk
Het lijkt me duidelijk, denk ik: ik vind een hondencursus belangrijk. Een professionele plek waar je met je vragen terechtkan. Iemand die met je meekijkt hoe jullie samenwerking is en dat bijstuurt zodra dat nodig is. Zodat je een mooie basis legt voor jullie leven samen. Tot zover: helemaal eens met het plan om dat voor elke hond en baas verplicht te stellen.
Iedereen mag zich hondentrainer noemen
Maar daar ga je al: hondentrainer of, met een duur woord, kynologisch instructeur, is een vrij beroep. Iedereen mag zich zo noemen. Of je nou een diploma hebt of niet. Je mag jezelf verkopen als hondentrainer als je ooit je diploma hebt gehaald, ook zonder je up-to-date te houden van de laatste ontwikkelingen. Je mag jezelf zelfs kynologisch instructeur noemen als je nog nooit ergens een examen gehaald hebt en alleen uit ervaring werkt.
Wel of geen diploma zegt weinig over de kwaliteit
Ik kan je vertellen: dat diploma zegt weinig. Ik ken beide uitersten: iemand met veel praktijkervaring maar zonder opleiding die echt wel weet waar zij het over heeft, en ook iemand met een diploma aan wie ik mijn cursisten niet toevertrouw. Wat is dan goed, en vooral, wie gaat dat controleren? Dat is in dat hele plan niet voorzien. En daarmee is het in mijn ogen waardeloos.
Het gaat vaak al mis vóór de puppycursus
Daarnaast denk ik dat het verhaal breder is dan alleen maar training. Als je het goed wilt doen, stel je al begeleiding verplicht voordat het toekomstige hondenbaasje een hond uitzoekt. Begeleid hem of haar bij de keuze van een bepaald ras en, misschien nog wel belangrijker, een fokker, en je bent al heel veel problemen voor.
Kies je hond met zorg (en vraag advies)
Ik ben ervan overtuigd dat je veel winst kunt halen als iedereen eerst onderzoek doet: waar haal ik mijn hond vandaan? Kijk naar een goede basis. Haal je hond niet bij een broodfokker vandaan. En dan wil ik niet zeggen dat goed geteste ouders enzovoort ervoor zorgen dat we nooit meer problemen krijgen, maar een fokker die goed bezig is met socialisatie, meedenkt met nieuwe eigenaren en kijkt naar het karakter van de pups en of een ras überhaupt wel past bij een eigenaar, dat brengt ons al een heel eind.
Jammer genoeg word ik maar zelden, tot bijna nooit, gevraagd mee te denken over een ras of fokker. Want als mensen contact met de hondenschool opnemen, is de keuze van beide vaak al gemaakt.
Te vaak past de hond niet bij het leven van de baas
En hoe vaak ik het niet hoor: "Ja, maar we hebben een actief leven en zijn veel buiten, dus hebben we gekozen voor een Border Collie, Australian Shepherd of een Toller," en ik denk alleen maar: is dat echt zo, of alleen op zondagmiddag als het mooi weer is? Of na het zien van de film "Hachi: A Dog’s Tale" gekozen hebben voor een Akita, terwijl je geen idee hebt hoe groot hij wordt en dat hij niet de makkelijkste is.
Match tussen hond en baas zorgt voor gelukkig samenleven
En voordat ik boze mails krijg met "Jij bent tegen deze rassen," nee, helemaal niet. Ik vind het voor zowel eigenaar als hond zo jammer, want als je elkaar niet begrijpt, dan zijn 11-15 jaar samen leven lange jaren. Terwijl samen leven met een hond geweldig is, maar alleen met een die past bij jouw verwachtingen. Dus waar ik van geniet is een match tussen baas en hond. En welk ras dat is, boeit me niet, maar als de match klopt, dan breng je elkaar naar een hoger niveau. En dan begrijp je ook elkaars nukken. Dat je niet goed kunt omgaan met andere honden bijvoorbeeld, of dat los van de lijn een uitdaging is omdat je jachtinstinct beter ontwikkeld is dan gemiddeld. Dat is dan geen probleem.
… maar hondendiploma’s zeggen niks
Om bovenstaande redenen werken we bij Hondenschool LeerSamen niet met hondendiploma’s als afsluiting van een cursus. Dat vinden we totaal niet belangrijk . Want een hond die netjes kan zitten en blijven, bijt die dan niet? Daar geeft zo’n diplomaatje geen enkele garantie voor. Terwijl dat nou juist de insteek was van dat hele hondenplan van de regering: bijtincidenten tegengaan.
Wij willen dat je elkaar begrijpt, dat een baas op tijd kan ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Dat je als baas keuzes maakt voor je hond. Dus misschien niet mee op visite omdat het voor de hond niets toevoegt, of juist wel omdat hij het heerlijk vindt. Je wandelt niet op drukke tijden omdat het voor iedereen frustratie oplevert.
Verplichte puppycursus? Niet doen
Dus: een puppycursus voor iedereen verplichten? Het zou ons natuurlijk werk opleveren, maar ik denk niet dat het wat gaat uithalen. En daarom ben ik er niet voor. Dit soort gedwongen klandizie wil ik helemaal niet; mij gaat het om welzijn van de hond en de baas, en dat ze een goed leven hebben samen.
Wél doen: bereid je goed voor op de komst van je pup!
Dus is je pup op komst en wil je graag goed voorbereid van start, dan hebben we daarvoor deze speciale les ontwikkeld. We gaan met je doornemen welke hondenspullen echt verstandig zijn om aan te schaffen en wat echt onzin is. We beantwoorden vooral al jullie vragen, zodat je gelijk aan de slag kan als je pup gaat ophalen.
Comments