top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnnemieke Heijne

Waar is je hond voor gefokt!

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

De eigenschappen die je hond heeft, karaktertrekken, in hoeverre het instinct is ontwikkeld zijn grotendeels afhankelijk van het ras en van de manier waarop de hond gefokt is. Sommige hondenrassen zijn al eeuwenoud en andere rassen komen vaak voort uit een mix van oude en nieuwe rassen. Vast staat in elk geval dat rassen vaak met een zeker doel gefokt worden.


Zo zijn er hondenrassen speciaal voor de jacht, zijn sommige rassen als gezelschapshond gefokt en zijn bepaalde rassen zeer geschikt als geleidehond of juist als erfbewaker. Als je een hond aanschaft, kan het dus zeker goed (en interessant) zijn om te weten wat de oorspronkelijke taak was van het ras dat je voor ogen hebt. Het geeft nooit 100% garantie, maar je hebt wel een richtlijn voor wat je kunt verwachten.


Een aantal voorbeelden

Ter illustratie een populair hondenras: de Jack Russel. Oorspronkelijk gefokt en gehouden voor de vossenjacht, is de Jack Russell niet bang aangelegd. Een vos is tenslotte vele malen groter dan deze hond. Dit ras met een sterk ontwikkeld jachtinstinct, is dapper en actief en vooral een doorzetter.

De Friese Stabij werd oorspronkelijk gebruikt als ongedierteverdelger. Samen met de baas op jacht naar mollen, ratten en bunzingen, maakt dat ook deze hond een sterk ontwikkeld reukvermogen, jachtinstinct, uithoudingsvermogen en door de samenwerking met de baas gehoorzaam is.

Een voorbeeld van een erfbewaker is de Cane Corso. Deze hond werd oorspronkelijk gefokt om het landgoed te beschermen en het vee te beschermen tegen de wolven en veedieven. De Cane Corso is daardoor niet bang, waaks en een echte doorzetter.


Een individu met raskenmerken

Tegenwoordig worden de oorspronkelijk fokdoelen niet vaak meer toegepast. Zo vind je Cane Corso’s niet alleen meer op landgoederen met vee en zijn Jack Russels vooral geliefd om hun actieve karakter. De kenmerken van het oorspronkelijke ras, dat soms wel eeuwen teruggaat, zitten er echter voor een deel nog wel in. Verdiep je eens goed in de ouders van de hond die je voor ogen hebt, de eigenschappen van deze ouders en de lijn waarin wordt gefokt. Is het kleur, uiterlijk, werklust of misschien een mix daarvan?



Uiteraard is het karakter van je hond ook afhankelijk van erfelijke factoren, de manier waarop en de omgeving waarin hij of zij is opgegroeid en de foklijn waar de focus op is gelegd. Als je dit hebt uitgezocht, blijft iedere hond echter een individu die door meerdere componenten wordt gevormd. Maar met deze kennis heb je wel een goede basis en kun je een weloverwogen keuze maken voor de hond die je wilt.

Wil je meer weten over rassen, fokken of heb je behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!



Коментарі


bottom of page