Als je ervoor hebt gekozen om een pup te nemen, is een goede voorbereiding essentieel. Je leest je goed in: welk ras, welke kruising, wat voor eigenschappen heeft deze? Je kiest uiteindelijk voor een actieve soort hond, waarmee een blokje door de woonwijk lopen vaak niet genoeg is. Heerlijke lange wandelingen, daar droom je van! Je staat even op een wachtlijst maar gelukkig worden er al snel puppy’s geboren en één van die prachtige pups mag straks bij jou gaan wonen. Je mag regelmatig komen kijken bij de pups, leest je nog meer in en je telt af tot de dag dat je je nieuwe pup mag gaan halen. Als de grote dag aangebroken is, is het feest compleet: daar waar je je weken op hebt verheugd en waar je je in hebt verdiept, gaat nu eindelijk gebeuren!
Alles gaat anders dan gepland
De planning ligt klaar. Bench, trainingsschema, socialisatielijsten, de eerste puppycursus is gepland in je agenda en je hebt alles tot in de puntjes georganiseerd. Maar dan gaat alles anders dan je voor ogen had. De lange wandeling waar je van gedroomd hebt, schiet niet op. Voor je het pad afloopt heeft je pup al twee keer gezeten en verder dan het einde van de straat kom je eigenlijk niet.
Dan komt er visite om het nieuwe gezinslid te bewonderen, maar ook dat loopt niet als gepland. Je pup springt en bijt in alles en iedereen. Je denkt “hij heeft veel te veel energie”. Gelukkig biedt de sociale hond van de buren zich aan om even lekker een potje met je pup te spelen. Zo zal hij dat laatste beetje energie wel kwijt kunnen, denk je. Maar wat gebeurt er… je pup wordt alleen nog maar drukker en drukker en gaat over iedereen zijn grenzen heen.
Ook over die van zichzelf…
Voldoende slaap
Wat ik veel zie gebeuren, is dat mensen zó hebben uitgekeken naar het krijgen van een pup, dat ze té veel en te snel willen als het moment eenmaal daar is. Een pup, of deze nu zes weken of 20 weken oud is, is in feite nog maar een baby. En een baby heeft tijd nodig en vooral: heel veel slaap. Wist je dat een pup heeft 18-20 uur slaap nodig heeft per 24 uur? Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat je pup voldoende slaap krijgt. Daarnaast is het heel belangrijk om te blijven kijken wat de pup aankan. Zo voorkom je een overprikkelde hond die geen rust meer weet te vinden. Met alle gevolgen van dien.
Verwerking op eigen tempo
Geen één wandeling is hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met alle prikkels die er op je pup afkomen. Het lijkt soms of je niet ver bent gekomen, maar ook op een korte afstand kan een wandeling heel intensief zijn geweest. Door alles wat de pup onderweg heeft gezien, gehoord en geroken wordt er flink aanspraak gedaan op zijn energieniveau. Je pup wordt bij elke wandeling opnieuw uitgedaagd op zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal niveau. En dat is vermoeiend!
Het toverwoord is dus slaap, slaap en nog eens slaap. Als je zorgt dat je pup de tijd krijgt om alles wat je hem aanbiedt op zijn eigen tempo te verwerken, waarbij hij langer over sommige dingen kan doen dan je misschien had verwacht, leer je elkaars steeds beter kennen en begrijpen. En dan komen die lange wandelingen vanzelf.
Heb je vragen over of je pup voldoende slaapt, wil je weten hoe je een pup kan laten slapen of heb je ander vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!
Commenti