Wat werkt het beste voor je hond, en hoe weet je of het goed past? Kies je een tuigje of een halsband? Als je het ons vraagt: bij Hondenschool LeerSamen hebben we een sterke voorkeur voor een tuigje.
In de hals van een hond zitten enorm veel sensitieve en kwetsbare plekken, waaronder spieren, wervels en zenuwen, maar ook organen als de luchtpijp en slokdarm. Deze staan allemaal via de hals in verbinding met de rest van het lichaam, waardoor alles wat er in dat gebied gebeurt, invloed heeft op de rest van de hond.
Wees voorzichtig
Ik vind dat je daar voorzichtig mee om moet gaan. Bij alle honden, maar zeker ook bij een pup. Met een halsband kun je wel bedenken wat er gebeurt als de pup alle kanten op vliegt om de wereld te verkennen. Schade aan de hals ligt op de loer als je niet voorzichtig bent. Maak dus altijd een weloverwogen keuze, die voor de hond het meest aangenaam is.
Soorten tuigjes
Er zijn twee soorten / vormen van tuigjes: de H-tuigen en de Y-tuigen. Als je goed naar de vormen van het tuigje kijkt, herken je de letters er in. Het Y-tuig zit over de schouders van de hond en als je een goed passend Y-tuig hebt, kan de hond hier vrij in bewegen. De kans dat een hond uit dit soort tuigen ontsnapt is een stuk kleiner dan bij een H-tuig. Ook is er van het Y-tuig een anti-ontsnappingsvariant, voor de echte Houdini's.
Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.
Pijn is not done
Ook zijn er verschillende anti-trektuigen. Bij een anti-trektuig zit er een bevestiging voor de lijn aan de voorkant van het tuig, wat zorgt voor disbalans wanneer de hond trekt. Dit zorgt voor ongemak in de oksels. Wanneer het tuig werkt d.m.v. pijnprikkels of wurging, wegen de algemene voordelen van een tuig niet op tegen deze nadelen. Alle manieren van trainen met pijn of wurgen keuren wij af.
Naast de keuze tussen een Y-tuig of een H-tuig (met of zonder anti-trekmogelijkheid) zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een tuig. Van welk materiaal is het tuig gemaakt, is het goed schoon te maken, is het makkelijk verstelbaar (wat zeker bij een pup handig is), welk gewicht kan het tuig hebben, hoe is de bewegingsvrijheid voor de hond, en welke kleur past bij je hond? Het oog wil tenslotte wat!
Twijfel? Vraag advies!
Er kunnen natuurlijk altijd redenen zijn waarom een tuigje een minder goed hulpmiddel is. Bij bijvoorbeeld huidproblemen, pijnklachten of een slechte ervaring met het tuig is het denkbaar dat een tuig (tijdelijk) beter niet gebruikt kan worden. Twijfel je welk tuig bij jouw hond past? Op onze locaties in Heemskerk en Alkmaar hebben we verschillende mogelijkheden om een tuigje aan te schaffen. We geven je graag advies, dus neem vooral contact met ons op!
Commentaires